Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Пелмени»Пелмени с коприва, орехи и доматен сос

Пелмени с коприва, орехи и доматен сос

Ася ЗаевскаАся Заевска
Готвач
3412k6689701
Пелмени с коприва, орехи и доматен сос
Снимка: Ася Заевска
1 / 2
10/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
175 мин.
Порции
32

Необходими Продукти

  • брашно - 420 г
  • коприва - 2 щипки (сушена)
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 2 бр.
  • зехтин - 1 с.л.
  • прясно мляко - 10 с.л.
  • За плънката
  • кайма - 580 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 1 скилидка
  • сушени домати - 3 бр. мариновани
  • орехи - 2 с.л. (сурови)
  • сол
  • черен пипер
  • босилек - 1 ч.л. (сух)
  • За соса
  • масло - 1 с.л.
  • домати - 500 мл от буркан/консерва (смлени/сос)
  • чесън - 2 скилидки
  • босилек - 1 ч.л.
  • сол
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме с приготвянето на тестото. В купа изсипваме брашното. Отгоре поръсваме с предварително стритата сушена коприва. Добавяме и щипка сол. Разбъркваме с лъжица и правим кладенче, в което изсипваме (и разбъркваме) последователно зехтина, прясното мляко и яйцата. Замесваме твърдо лепкаво тесто, което покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилник за 30 мин.

През това време приготвяме плънката. Прехвърляме каймата в купа. В чопър пасираме лука, чесъна, маринованите сушени домати, босилека и орехите. Така получената смес изсипваме при каймата, овкусяваме със сол и пипер и омесваме добре.

С това плънката ни е готова.

Пелмените правим по следния начин:

Взимаме охладеното тесто и го разделяме на 4 топки. Всяка топка разточваме на много тънка кора върху добре набрашнена повърхност.

Забележка: Тъй като тестото е лепкаво, набрашнете го и отгоре (по време на точенето), за да не лепне по точилката.

С помощта на ринг с диаметър 4.5-5 см изрежете кръгове от разточената кора. В средата на всеки кръг поставете от плънката, прегънете и притиснете, за да оформите пелмен.

Забележка: За да не се разтворят по време на варене, намокрете леко с вода краищата на тестения кръг, преди да го прегънете и притиснете.

Процедурата се повтаря и с останалите 3 топки тесто (при мен излязоха 32 пелмена - 4 топки х 8 пелмена).

Редете пелмените в подходящи чинии, предварително покрити с хартия за печене и приберете в хладилник за 25 мин.

През това време сложете голяма тенджера с подсолена вода на котлона и оставете да заври.

Имаме време да приготвим и соса

Вземете малка тенджерка и прехвърлете маслото в нея (1 с.л.). Сложете на котлона и щом се разтопи, добавете предварително нарязаните на ситно скилидки чесън. Овкусете с подправките и разбъркайте. Оставете за 2 мин, след което изсипете и доматите. Намалете огъня, оставете да къкри 15-20 мин и снемете от котлона. С това и сосът ни е готов.

Водата вече ври, затова започваме да пускаме един по един пелмените (аз ги варих на 3 порции). Разбъркваме внимателно с решетъчна лъжица и захлупваме тенджерата. След 15 мин изваждаме пелмените и ги прехвърляме в тава. Същото правим и с останалите пелмени.

След като сме сварили и прехвърлили в тавата всички пелмени, заливаме с доматения сос и разпределяме 50 г масло отгоре.

Пъхаме в предварително загрята на 250 градуса фурна и оставяме за 10 мин. Сервираме веднага, като по желание може да поръсите с кашкавал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: