Начин на приготвяне
Започваме с приготвянето на тестото. В купа изсипваме брашното. Отгоре поръсваме с предварително стритата сушена коприва. Добавяме и щипка сол. Разбъркваме с лъжица и правим кладенче, в което изсипваме (и разбъркваме) последователно зехтина, прясното мляко и яйцата. Замесваме твърдо лепкаво тесто, което покриваме със свежо фолио и оставяме в хладилник за 30 мин.
През това време приготвяме плънката. Прехвърляме каймата в купа. В чопър пасираме лука, чесъна, маринованите сушени домати, босилека и орехите. Така получената смес изсипваме при каймата, овкусяваме със сол и пипер и омесваме добре.
С това плънката ни е готова.
Пелмените правим по следния начин:
Взимаме охладеното тесто и го разделяме на 4 топки. Всяка топка разточваме на много тънка кора върху добре набрашнена повърхност.
Забележка: Тъй като тестото е лепкаво, набрашнете го и отгоре (по време на точенето), за да не лепне по точилката.
С помощта на ринг с диаметър 4.5-5 см изрежете кръгове от разточената кора. В средата на всеки кръг поставете от плънката, прегънете и притиснете, за да оформите пелмен.
Забележка: За да не се разтворят по време на варене, намокрете леко с вода краищата на тестения кръг, преди да го прегънете и притиснете.
Процедурата се повтаря и с останалите 3 топки тесто (при мен излязоха 32 пелмена - 4 топки х 8 пелмена).
Редете пелмените в подходящи чинии, предварително покрити с хартия за печене и приберете в хладилник за 25 мин.
През това време сложете голяма тенджера с подсолена вода на котлона и оставете да заври.
Имаме време да приготвим и соса
Вземете малка тенджерка и прехвърлете маслото в нея (1 с.л.). Сложете на котлона и щом се разтопи, добавете предварително нарязаните на ситно скилидки чесън. Овкусете с подправките и разбъркайте. Оставете за 2 мин, след което изсипете и доматите. Намалете огъня, оставете да къкри 15-20 мин и снемете от котлона. С това и сосът ни е готов.
Водата вече ври, затова започваме да пускаме един по един пелмените (аз ги варих на 3 порции). Разбъркваме внимателно с решетъчна лъжица и захлупваме тенджерата. След 15 мин изваждаме пелмените и ги прехвърляме в тава. Същото правим и с останалите пелмени.
След като сме сварили и прехвърлили в тавата всички пелмени, заливаме с доматения сос и разпределяме 50 г масло отгоре.
Пъхаме в предварително загрята на 250 градуса фурна и оставяме за 10 мин. Сервираме веднага, като по желание може да поръсите с кашкавал.