Начин на приготвяне
Половината от каймата се слага в купа. Лукът се почиства и нарязва на ситно. Добавя се към каймата. Добавя се сол, черен пипер и кимион. Хубаво се омесва с ръка.
В дълбока купа се пресява брашното. Слага се щипка сол и шепа вода. Чукват се яйцата.
Омесва се еластично тесто. Тестото се разточва със средна дебелина. Режат се правоъгълници. От едната страна на правоъгълника се слагат топчета от овкусената кайма.
Около каймата се намазва леко с вода. Захлупва се с другата част и се образува квадрат с плънка. Притиска се от всички страни с вилица. Повтаря се до използване на всичкото тесто, като готовите пелмени се нареждат върху набрашнена дъска.
На котлона се слага тенджера с подсолена вода. Когато заври се слагат пелмените. Варят се около 15 минути. Когато са готови се изваждат в чинийки с решетъчна лъжица. Подготвя се сосът.
В тенджерка се изсипва доматеният сос. Добавя се останалата кайма. Размива се. Слага се на котлона да заври. Добавят се олио и кимион.
Овкусява се със сол и черен пипер. Готви се до редуциране на соса. Пелмените се заливат с готовия сос. Пелмените в доматен сос се сервират топли.