Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Тесто»Универсално тесто за мекици и питки

Универсално тесто за мекици и питки

Maria KostoffMaria Kostoff
Помощник Готвач
328327
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
"Знаете ли, че можете да омесите това универсално тесто за мекици още от вечерта и да го използвате на сутринта?"

Необходими Продукти

  • брашно - 1.200 кг
  • кисело мляко - 500 г
  • мая - 20 г за хляб или 1/2 пакетче суха мая
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сода - 1 равна ч.л. бикарбонат
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте маята със захарта и добавете киселото мляко със содата, прясното мляко, олиото, солта и брашното.

Постепенно замесете тестото, което трябва да е гладко, еластично и леко лепнещо. Може да съхранявайте това тесто до 1 седмица в хладилник в плик.

От така приготвеното тесто може да приготвите както мекици, така и питки или блат за пица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
59
46
34
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Таня Левенова
Таня Левенова
Да,аз пък не вярвам за вредността на маята-тестото се пече дрождите умират..така че колко пък да е вредна?
Но това е мое мнение.
И все пак мисля че рецептата не ми харесва.
Моите рецепти винаги са различни-но тези количества на сол,захар и мая са недостатъчни..
Някой новак ако опита тази рецепта-нито на вкус нито на вид ще хареса печивото!
09.03.2017 17:19
5
Таня Левенова
Таня Левенова
Първо-за 1.200г брашно,солта и захарта по 1ч.л са твърде малко..
Маята също,особено сухата мая-за това количество брашно поне 12-13г незнам дали някой е ползвал това тесто но това не е хубава рецепта нито за мекици,нито за питка..
09.03.2017 16:29
1
1
Покажи всички подкоментари
Илияна Димова
Илияна Димова
тестото е много хубаво за всякакви тестени вкусотии
03.04.2016 08:39
Стефка Богданова
Стефка Богданова
перфектно тесто
03.04.2015 08:47
3
4
Рос
Рос
Вярно
01.02.2015 17:50
5
1
Виржиния
Виржиния
От същото тесто /но по-твърдо-да не лепне/ приготвям зелник.Деля го на дверавни части.Едната деля на още три по малки топчета, които след това разточвам и оставям малко да позасъхнат на покривка.Правя плънката с праз,сиренце ,едно яйце и една лъжица брашно.Редя разточената голяма топка тесто,която е по-голяма от тепсията.В средата слагам плънката,от страни двете околовръст кори поръсени с олио и сиренце и цялятя тепсия покривам с третата кора.По края се прави витка,която се намазва с квасено млеко.Втасва 15 мин.и се пече на 200 градуса 50 минути.
27.11.2013 21:29
3
руми
руми
и аз открай време правя така но аз тез продукти сиги съчетах сама реших да сложа каквото имах и стана страхотно тесто, но незнаех че може да стои една седмица в хладилник
27.11.2013 19:22
1
3
Мира
Мира
За пръв път виждам, че има тесто хем с мая, хем със сода и хем с прясно, хем с кисело мляко.
27.11.2013 16:01
7
6
kikito
kikito
за пица се слага и малко горчица, а наистина си остава с дни меко.
27.11.2013 14:55
4
2
1
Покажи всички подкоментари
Таня
Таня
Тестото се слага в намаслена , найлонова торбичка и се оставя за 12ч в хладилника .Има трайност 1 седмица и от него може да си приготвите пирожки, тутманик, баници ...Към сместта на тестото прибавям 2 яйца, 2с.л. олио , 1с.л. оцет .
18.10.2013 09:52
5
2
Таня
Таня
това е вълшебното тесто
18.10.2013 09:44
2
таня
таня
тестото е супер стана чудесна питка
30.04.2013 21:15
2
Наталия Нинова
Наталия Нинова
Аз добавих и едно яйце и се получиха страхотни мекици! :)
10.03.2013 23:42
3