Начин на приготвяне
В топло мляко натрошете маята, добавете 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Разбърква се на каша и оставяте да шупне за 10 минути.
Смесвате в дълбока купа двата вида брашно, добавете активираната маята, сол, яйцето, олио, натрошено сирене и намачкан с вилица сварен картоф.
Замесвате меко тесто, леко да лепне. Оставете покрито с фолио да втаса за 30-40 минути.
Колбаса нарежете на ситни кубчета, кашкавала настържете на ренде. Разделете тестото на две части, от двете части отделете по малко тесто и оформете топче за средата.
Всяка част оформете на фитил, нарежете на 6 равни части. С намазнени ръце се оформя питка с големина на малка чинийка.
Сложете кубчета колбас, отгоре кашкавал и навийте на руло, като двата края се прищипват и нареждате в тава върху хартия за печене.
Топчето за средата оформете на фитил и връзвате на възел. Оставете да почине питката с плънка за 25 минути, намажете с разбит жълтък с олио, поръсете семена.
Печете в загрята фурна 180 градуса до златисто около 30 минути, като към края се покрива с алуминиево фолио да не изгори.
Извадете и покрийте с кърпа за 5 минути.
Пухкава, вкусна, страхотна питка Закуска с плънка.
Добър апетит!