Начин на приготвяне
Каймата се смесва със ситно нарязания лук, ориз, червения пипер и сол на вкус. С част от сместа се пълни почистената кокошка, а с останалта смес се свиват сарми в по-големи зелеви листа.
на дъното на голяма тенджера се поставят нарязаната на филийки сланина, ребрата и ситно нарязаната сърцевина на зелките.
Върху тях се слага кокошката и около нея се нареждат сармите, а отгоре се поставя кървавицата.
Поръсва се със счукания червен пипер, покрива се със зелеви листа, долива се 1 и 1.2 ч.ч. топла вода и се вари 10-15 минути.
След това се слага да се пече в умерена фурна за около 3 часа, като капакът на тенджерата се закрепя с тесто.
Банските сарми се поднасят в тава, като в средата се слагат кокошката и кървавицата, а наоколо сармите.
Коментари