Начин на приготвяне
КАРАМЕЛ
В тенджера се изсипва захарта, поставя се на умерен котлон да се карамелизира до златисто. Сваля се от котлона и се изсипва в леко намаслена с масло кръгла ребрована кейкова форма - 23-25 см. Оставя се настрана.
ВАНИЛОВ БЛАТ
Фурна - 180 градуса
В купа се смесва брашното, бакпулверът и солта. Оставя се настрана.
В голяма купа се разбива с миксер мекото масло и захарта до побеляване. Едно по едно се прибавят яйцата и ванилията. Бавно на порции се добавя брашното, като се редува с млякото. Сместа се изсипва в кейковата форма върху карамела. Оставя се настрана.
В голяма купа с миксер се разбива крема сиренето до гладка консистенция. Включват се яйцата, ванилията, есенцията ром и се изсипва кондензираното мляко, разбива се, да се усвои, и се добавя кондензираното мляко за кафе. Разбива се отново до хомогенност. Изсипва се върху тестото във формата.
Формата се поставя в тава, добавя се гореща вода до половината на формата.
Пече се на 180 градуса за около 60 минути или докато клечка, поставена в средата, излезе чиста.
Охлажда се до стайна температура, а след това се оставя в хладилник за 1 нощ.
Преди да се обърне в подходяща чиния, формата се поставя в тава с гореща вода за 1-2 минути. Обръща се.
Флан Кейкът е готов.
Източник: Homecooking