Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Оригинална гръцка мусака

Оригинална гръцка мусака

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
3723k6
Оригинална гръцка мусака1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Ето я и оригиналната рецепта за Гръцка мусака - истинско вълшебство с патладжани и ароматна заливка!"

Необходими Продукти

  • говеждо месо - 500 г смляно, може и агнешко или овнешко
  • лук - 10 броя малки лукчета
  • зехтин
  • масло
  • патладжани - 4 бр.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • домати - 500 г
  • сметана - 150 г или прясно мляко
  • яйца - 1 брой
  • бульон - 300 г месен
  • магданоз
  • черен пипер
  • канела - 1 - 2 щипки
  • карамфил - 1 розичка счукан
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете на филии измитите патладжани без да ги белите и ги изпържете в олио до омекване. Изпържете в масло и ситно нарязания лук. Задушете доматите и ги пасирайте.

В намазнена добре тава подреждайте ред патладжани, ред смляно месо и лука, като всеки ред посолявате и порсъвате с малко от подправките. По някое време добавете и дафиновия лист.

Залейте мусаката с бульон, смесен с пресованите домати и малко сол. Изпечете мусаката за около 45 минути под похлупак в умерена фурна.

След това залейте с разбитата сметана с яйцето и доопечете. Поднесете гръцката мусака с магданоз.

Ако рецептата ти харесва, опитай непременно и другите ни изпитани рецепти за гръцка мусака, мусака с тиквички или патладжанена мусака.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
59
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Какъв е този буламач?Всичко друго може да е но не и гръцка мусака.
17.02.2024 20:50
Христо Славейков
Христо Славейков
Малко мяза на турска мусака!
28.06.2023 20:11
Христо Славейков
Христо Славейков
Една по-различна мусака......
28.06.2023 20:09
галя
галя
каквае тази мосака да не е няква друга
17.01.2014 15:21
5
lazaroz
lazaroz
това е чист боломач
17.01.2014 15:14
3
6
veselka
veselka
Аз пък от първа рака знам че точно тази рецепта е най неточна за оригинална мусака.Работя като главен готвач в таверна и мусаката която се приготвя като оригинална е следната:1 кг картофи 1 кг патладжани 800гр каима (която се прави почти като тази за болонезе) чер.пипер.За бешамела: 3 с.л олио,3 с.л брашно,2 яйца,1 литар прясно мляко,индийско орехче.
16.01.2014 19:37
21
4
коко
коко
Нищо общо с гръцката мусака - пълна измислица !!!!!! В момента работя в Гърция и когато споделих рецептата се смяха с глас.........
12.11.2013 22:38
3
2
мими
мими
Това само гръцка мусака не е.Живея в Гърция и рецептата няма нищо общо
10.10.2013 17:23
5
1
ТЕОДОРА
ТЕОДОРА
Аз 15 години работя в Гърция и запърви път чувам за такава измислена мусака
03.06.2013 19:13
1
1
живка
живка
Няма нищо общо с грьцка мусака
15.04.2013 21:06
1
ана
ана
това не е оригиналната рецепта тя е с канела има и дафинов лист,а също така и пермезан,а заливката е с бешамел.Лично от гъркиня я имам
12.03.2013 11:36
7