Пикантно грозде туршия

ЗорицаЗорицаГуру94525829234
01/10/2018
"Пикантни изкушения за ценители - уникална туршия от грозде "
Приготвяне15 мин.
Готвене10 мин.
Общо25 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо764
  • Преглеждания за месеца128
  • Преглеждания за седмицата42
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • синьо грозде - много едри и дълги зърна (овча боска)
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • ябълков оцет - до чертата на буркана
  • черен пипер - 5 - 6 зърна
  • карамфил - 2 бр.
  • салвия - 1 - 2 бр. листа
  • див лимон - 1 бр. листа
  • кориандър - 1 к.л.
  • синапено семе - 1 к.л.
  • копър - 1 цветче
  • бахар - 2 - 3 зърна
  • джинджифил - тънък резен корен
  • люта чушка - няколко ивички червена , според лютивината
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

На дъното на всеки буркан се налива до чертата ябълков оцет, добавя се супена лъжица захар, 1 чаена лъжица сол, 5-6 зърна черен пипер, 2-3 зърна бахар, по 1 кафена лъжичка синапено семе и кориандър, 2 карамфилчета, по едно листенце див лимон и лист или два салвия (градински чай), 1 цветче копър.

Бурканите се пълнят с измитото и почистено от дръжките синьо грозде, добавя се тънък резен корен джинджифил, няколко ивички почистена от семките люта червена чушка и се допълва с вода един пръст под капачката.

Бурканите се затварят с предварително изварени винтови капачки.

Прехвърлят се в тенджера с постлана на дъното дебела кърпа. Заливат се със студена вода, която трябва да покрива около 3 пръста над капачките.

След като водата заври "под ключ", се засичат 3 минути и бурканите се изваждат с щипка от врящата вода.

Обръщат се с капачките надолу. След като изстинат, се прибират на тъмно и хладно място.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар