Начин на приготвяне
Измийте патладжаните и ги разрежете на две по дължина. Издълбайте вътрешността с малка лъжичка и я нарежете на дребни парченца. Поръсете лодките с малко сол, поръсете със зехтин и запечете в загрята фурна на 200°C за 15 мин.
Нарежете чесъна на ситно, почистете спанака от дръжките и го нарежете на дребно.
Загрейте малко зехтин и запържете леко чесъна и нарязаната мека част на патладжана за около 10 мин. Добавете спанака и пържете още около 5 мин, като разбърквате. Овкусете със сол, черен и червен пипер.
Напълнете запечените лодки с плънката. Нарежете моцарелата на тънки парчета и подредете върху пълнените лодки. Нарежете доматите на тънки кръгчета и подредете върху моцарелата.
Поръсете с риган и сол.
Запечете в загрята фурна на 180°C, докато сиренето се разтопи за около 10 мин.
Поднесете пълнените патладжани топли.