Начин на приготвяне
Измийте патладжаните и отрежете капачетата. Издълбайте ги с помощта на лъжица.
Посолете ги и ги оставете за около 20 минути, за да се оттече горчивината. През това време обелете лука и домата, почистете морковите и нарежете на ситно.
Загрейте олиото в подходящ съд за пържене. Добавете нарязаните моркови, домат, лук и вътрешността от патладжаните. Гответе, докато зеленчуците омекнат.
Измийте ориза и го прибавете към зеленчуците. При непрекъснато бъркане гответе докато оризът се избистри.
Прибавете каймата, като я размийте предварително в малко вода. Продължете да разбърквате, докато каймата промени цвета си. Овкусете плънката със сол и бял пипер.
Готовите патладжани изплакнете с чиста вода и подсушете. Запържете ги в сгорещено олио от всички страни. Напълнете патладжаните с плънка.
На дъното на подходяща тенджера с капак, сложете от остатъка от плънката. Долейте 1 ч.ч. хладка вода. Наредете патладжанчетата.
Сложете капак на тенджерата и изпечете в загрята фурна докато оризът поеме течността, а пълнените патладжани се изпекат и омекнат.
Белите патладжани с пълнеж са много вкусни.