Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Сутляш»Оризов крем със сладък ризон

Оризов крем със сладък ризон

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1575493335171
Оризов крем със сладък ризон
Снимка: Диана Андрова
1 / 2
03/10/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • ризон - 250 г сладък шарен
  • сол - 1/2 ч.л.
  • ориз - 250 г
  • прясно мляко - 1 л
  • захар - 200 г
  • нишесте - 30 г
  • сметана - 200 мл
  • ванилена захар - 3 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заливам ориза с 2 ч.ч. вода, добавям сол и варя докато се изпари водата.

Заливам готовия ориз с млякото (без една чаша) и оставям да се да се вари докато млякото се изпари, след готовност оставям да се охлади добре.

В тенджера на слаб огън разтопете захарта - това ще придаде лек карамелен аромат на крема, ако пък сте почитатели на карамела, може и повечко да я карамелизирате.

Прибавям и ванилената захар и разбърквам добре. Разбърквам нишестето с малко вода, за да стане на каша.

Загрявам нишестето и добавям разтопената захар и отделената 1 чаша мляко, бъркам докато се сгъсти за около 2 минути и отстранявам.

Бъркам сметаната с миксера докато се получи твърда пяна, добавям ориза и отново разбърквам, добавям нишестето и захарта и отново бъркам. Разпределям крема и украсявам със цветен сладък ризон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: