Начин на приготвяне
Картофите се обелват и нарязват на средно големи парчета, лукът и чушките - на дребно, патладжанът на кубчета, а морковите - на кръгчета.
Зеленият боб се нарязва на две, а бамята може да остане цяла или на кръгчета.
Всички нарязани зеленчуци се слагат в тава. Объркват се със сол на вкус, червен пипер и малко царевично брашно.
Половината от доматите се смилат, а другата половина се нарязват на едро, след което се разпределят върху останалите зеленчуци. По желание може да се сложи и люта чушка за пикантност.
В тавата се налива около 150 мл вода, покрива се с алуминиево фолио и се слага във фурната.
Гювечът се пече на 200 градуса. Малко преди готовност се маха фолиото и постният гювеч се допича още около 10-15 мин.
Сервира се поръсен с нарязан на дребно пресен магданоз.