Ечемичени сухари Паксимадя (Παξιμάδια)

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaНовак810361
21/11/2018
Приготвяне15 мин.
Общо15 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо110
  • Преглеждания за месеца9
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг4.5 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В подходяща купа смесваме течните съставки - маслиновото масло, виното, бадемовия екстракт и прясно изцедения портокалов сок. Към течността добавяме захарта и подправките – канела, карамфил, лимонената и портокалови корички, настъргани на ситно ренде. Разбъркваме, докато захарта се разтопи. След това към сместа в купата се прибавят двата вида от пресятото брашно, предварително смесено с бакпулвера и содата. Прибавяме обелените и от вечерта накиснати бадеми.

Замесваме се меко тесто, което не трябва да лепне. Ако лепи, добавяйте по 1 супена лъжица допълнително брашно и измесвайте.

Полученото тесто разделяме на две равни части. От всяка оформяме фитил с дължина 30-35 см.

Поставяме ги на разстояние в тава застлана с хартия за печене. Всеки фитил нарязваме на парчета с дебелина 1.5 – 2 см. Поръсете със сусам, като предварително намажете повърхността на тестото с малко вода.

Печем сухарите за около 50 минути в предварително нагрята на 180ºC фурна, с включен горе и долен реотан и вентилатор.

След 30 минути от началото на печенето Паксимадя се разрязва на резени и тавата се връща във фурната за допичане.

В зависимост от това колко сухи искате да станат сухарите, може да ги изсушите допълнително на слаба фурна. За целта парчетата се отделят едно от друго. Нареждат се плътно едно до друго в тавата, обърнати върху нарязаната страна. Ако е необходимо, по време на сушенето бисквитите се обръщат.

Съхраняват се на сухо място в кутия, предпазваща ги от овлажняване.

Може да се консумират самостоятелно като хрупкави сухари или да потапят в чай или мляко.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар