Начин на приготвяне
Посоляваме нарязаният патладжан и го слагаме в гевгир, за да се отдели горчивият сок (за 20-30 минути). Измиваме го и го подсушаваме.
Подреждаме го в тава, покрита с хартия за печене. Подправяме го със сол и черен пипер и го намазваме с олио (50 мл).
Печем патладжана на 220 градуса за 30 минути, като на 15-тата минута го обръщаме. Изваждаме го от фурната и го нарязваме на едри парчета.
Прехвърляме го в купа заедно с червения пипер, кимиона, накълцаните чесън, магданоз и чушка. Разбъркваме всичко.
В дълбок тиган запържваме лука за 2-3 минути. Прибавяме доматите, доматения сок, захарта, оцета, сол и черен пипер на вкус и готвим 5-6 минути.
Добавяме патладжаните към соса и варим 3-4 минути. С лъжица оформяме 4 кухини, в които чукваме яйцата.
Поръсваме шакшука с натрошеното сирене и готвим под капак 10-12 минути.
Поръсваме с магданоз и сервираме с хрупкав хляб.