Супа от охлюви и коприва

ЗорицаЗорица
Гуру
960
272
3167
5
23/11/2018
"От онези чудни селски супи, които може да приготвиш с продукти, набрани от поляната или градината - да ви е вкусно "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо1 740
  • Преглеждания за месеца30
  • Преглеждания за седмицата8
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Охлювите се слагат в пласмасова щайга или друг подходящ съд с не големи дупки. Аз лично използвам живарник с капак. На дъното на съда се слага влажна хавлиена кърпа. Оставят се за три денонощия, за да се изчистят охлювите от стомашното съдържимо. Всеки ден трябва да се поливат със студена вода (с помощта на лейка), като водата трябва да се отцежда, за да не се удавят.

След като тези дни минат и охлювите са се изчистили, се измиват много хубаво под течаща вода.

В голяма тенджера със студена вода се изсипват измитите охлюви. След като водата заври под ключ, се добавя сол (по 1 ч.л. на всеки литър вода) и се варят около 20 - 25 минути, като периодично се отстранява образувалата се пяна с помощта на решетъчна лъжица, за да не кипне.

Сварените охлюви се отцеждат и охлаждат. Водата, в която са врели, се изхвърля.

С помощта на шиш или вилица с два рога се изважда ме­сестата част на охлюва (крачето), като се издърпва от черупката. Задната част на охлюва излизаща от черупката не е годна за консумация и трябва да се изхвърли. От задната част на охлюва продължава малко черво, което също трябва да се отстрани. Почистените охлюви може да се съхраняват замразени във фризера, за да имате под ръка по всяко време на годината, а не само през пролетта.

Лукът и морковът се нарязват на ситно, задушават се с олиото и маслото в тенджера, след което се заливат с литър и половина гореща вода и се изчаква водата да заври. Подправя се със сол, черен пипер и се добавя­т изчистените и нарязани на ситно охлюви. Оставя се да ври 15 мин на тих огън.

През това време копривата се измива със студена вода, изцежда се в гевгир, слагат се ръкавици и се нарязва на ситно. Добавя се към супата и ври още десетина минути. Ако желаете копривената супа да е по-гъста, в този момент може да добавите и малко натрошено фиде.

Прави се застройка от разбитите кисело мляко и яйце и наситнения чесън. Разбърква се хубаво. Отделя се една купичка чорба от супата да поизстине малко и с нея застройката се разрежда.

След това застройката се разрежда с още една купичка от супата, за да се темперира, и се прибавя при непрекъснато разбъркване към вече готовата и дръпната от огъня супа.

Супата от охлюви се поръсва с нарязания на ситно магданоз и се сервира.

Супа от охлюви и коприва по желание се поднася поръсена с червен лют пипер.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар