Начин на приготвяне
Преди да сварим пастата, приготвяме продуктите за каймата. За целта смесваме сухите подправки - риган, майорана, канела, сол и черен пипер с лъжица зехтин. Лукът и сланината нарязваме на ситно или блендираме за по-бързо.
Задушаваме ги в сгорещен тиган с лъжица зехтин. След като съставките омекнат, ги прибавяме към сухите подправки. Смесваме агнешката кайма с ароматите и разбъркваме добре.
Поставяме съда в хладилник за около час, за да се овкуси кайма. Сваряваме пастата в подсолена гореща вода до ал денте.
За соса ни е необходимо да нарежем пиперките, чесъна и лука на ситно (тук отново използвам блендер).
Сотираме ги на силен огън. Прибавяме филетата от аншоа, нарязани на парчета.
Не преставаме да разбъркваме енергично, докато те се слеят със соса. Пасираме доматите и ги прибавяме към сместа.
Овкусяваме с прясно смлян черен пипер и сол на вкус (аншоата е солена). Добавяме бялото вино и оставяме соса да къкри, докато се редуцира до желаната от нас гъстота.
От овкусената кайма оформяме малки кюфтенца, които запечатваме за кратко в тигана, в който сме сотирали зеленчуците. Следва да ги добавим към къкрещия, наситен с вкусове и аромати сос.
Поднасяме пастата топла, заливаме със соса и добавяме от кюфтенцата към него. Поръсваме с прясно настърган пармезан и аранжираме с листенца пресен риган.