Начин на приготвяне
Родопската кухня е богата изкусителна смесица от тракийски, ориенталски и местни традиционни ястия. Няма празник или събор, на който родопчаните да не сервират много от тях, като марудниците винаги присъстват на трапезата им. Те са една вкусна и малко по-различна алтернатива на палачинките - по-дебели, приготвени с повече масло, а брашното се смесва с мая. В някои краища се правят и с кисело мляко, но по-вкусни и въздушни са с прясното.
В подходяща дълбока купа разбиваме яйцата и прясното мляко с помощта на миксер.
Брашното пресяваме два пъти и го го смесете със солта, олиото, лъжица-две от леко разтопеното масло и хладкото прясно мляко.
В купичка активираме маята в хладка вода, към която сме прибавили и захарта.
Към получената смес с консистенция по-гъста от боза, прибавяме активиралата се мая.
Отново разбъркваме добре сместа. Оставяме покритата с памучна кърпа купа на топло за час.
Печем марудниците на сач. Ако не разполагате с такъв, използвайте тефлонов тиган. Не щадете маслото за намазване на повърхността на съда, в който печете. Гребвайте по черпак от сместа и с плавни движения разливайте по дъното на сача.
Готовите марудници отново намазваме с масло, докато са още топли.
Гарнираме според вкуса си със сирене или в моя случай със сладко от горски ягоди.
Съвет: Вместо масло можете да намажете дъното на сача със свинска мас.
Оближете си пръстите, мили приятели!
Коментари