Gotvach.bg»Рецепти»Палачинки»Марудници»Родопски марудници на тиган (сач)

Родопски марудници на тиган (сач)

Величка ЩърбановаВеличка Щърбанова
Мастър Шеф
5324k1k5
Родопски марудници на тиган (сач)
Снимка: Величка Щърбанова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
2
"Специално за заклетите почитателите на Българската кухня - разкошни родопски марудници"

Необходими Продукти

  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 150 г
  • сода бикарбонат - 1 к.л.
  • сол - 1/2 каф. лъж.
  • олио - 2 суп. лъж. + 3 - 4 суп. л. за пърженето
  • брашно - около 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гостувах в едно хотелче при приятели в Родопите и там имах шанса да видя как приготвят известната родопска палачинка - марудник.

Сместа за марудниците е аналогична с тази на обикновените палачинки, с тази особеност, че вместо с прясно се забъркват с кисело мляко и е доста по-гъста като консистенция. Когато си поръчате марудници ще получите вкусни и дебели палачинки. Принципно се приготвят на традициония родопски сач, но може и на хубав тиган с дебело дъно и незалепващо покритие.

Сместа е следната: Разбийте яйцето в купа с малко сол. Прибавете олиото. Отделно разбийте домашното кисело мляко с малко вода (около 50 г) да стане на гъстичък айрян и добавете содата.

Прибавете към яйчената смес и добавете брашното. Разбийте хубаво с тел, за да получите гъста и без бучици смес.

Загрейте сач или тиган с малко мазнина - не повече от 2 суп. лъж.- и гребнете с черпак от сместа. Сипете я в центъра на съда за пържене и лекичко я разнесете. Намалете силата на огъня и щом се зачерви марудника от долната страна, обърнете да се изпържи и от горната.

Готовите марудници намажете с хубаво краве масло и гарнирайте по желание - с мед, сладко, сирене.

Да ви е вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: