Начин на приготвяне
Гостувах в едно хотелче при приятели в Родопите и там имах шанса да видя как приготвят известната родопска палачинка - марудник.
Сместа за марудниците е аналогична с тази на обикновените палачинки, с тази особеност, че вместо с прясно се забъркват с кисело мляко и е доста по-гъста като консистенция. Когато си поръчате марудници ще получите вкусни и дебели палачинки. Принципно се приготвят на традициония родопски сач, но може и на хубав тиган с дебело дъно и незалепващо покритие.
Сместа е следната: Разбийте яйцето в купа с малко сол. Прибавете олиото. Отделно разбийте домашното кисело мляко с малко вода (около 50 г) да стане на гъстичък айрян и добавете содата.
Прибавете към яйчената смес и добавете брашното. Разбийте хубаво с тел, за да получите гъста и без бучици смес.
Загрейте сач или тиган с малко мазнина - не повече от 2 суп. лъж.- и гребнете с черпак от сместа. Сипете я в центъра на съда за пържене и лекичко я разнесете. Намалете силата на огъня и щом се зачерви марудника от долната страна, обърнете да се изпържи и от горната.
Готовите марудници намажете с хубаво краве масло и гарнирайте по желание - с мед, сладко, сирене.
Да ви е вкусно.