Начин на приготвяне
В подходяща купа пресяваме брашното, към което прибавяме сухите съставки - сол, захар, мая, маково семе или смлян на прах риган и настъргания на ситно кашкавал.
В друга купа разбиваме яйцата. Към тях прибавяме киселото мляко, смесено със содата.
Смесваме сухите и течните продукти, като замесваме меко тесто.
Покриваме купата със стреч фолио и оставяме тестото да почине за около половин час в топло помещение.
Работим върху набрашнен плот.
Разточваме от тестото кора с дебелина от около 1 см. Използвам кръгъл ринг или чаша, ако не разполагате с такъв.
Изпържваме бухтите в съд с нагорещена мазнина до зачервяване.
От тестото се получават около 20 -22 бухтички. Броят им зависи от големината на формата им.
В средата на всяка пухкавелка се получава малка кухина. В нея поставяме по парченце-две от сиренето.