Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня Болонезе в йенска тавичка

Лазаня Болонезе в йенска тавичка

Лазаня Болонезе в йенска тавичка
Снимка: Теодора Мещерова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
90 мин.
Порции
5
"Лазанята е един от начините да кажем на някого колко го обичаме"

Необходими Продукти

  • кайма - 70 - 30 - 500 г смес
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • лютеница - 1 бурканче
  • кашкавал - 300 г
  • кори за лазаня - 500 г
  • подправки - сол, черен пипер, босилек, риган, червен пипер
  • олио - 50 мл
  • ЗА БЕШАМЕЛ
  • прясно мляко - 1 л
  • масло - 125 г
  • брашно - 300 г
  • олио - 20 мл
  • сол - 1 щипка
  • бял пипер - 1 щипка
  • индийско орехче - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете и почистите лука и морковите и ги настържете на едро ренде. Загрейте олиото и запържете лука и морковите до омекване. Размесете каймата в малко вода и я добавете към зеленчуците. Доразбийте с тел, за да стане на трохи. Когато е добре запържена, поставете лютеницата, овкусете с подправките, долейте малко вода и оставете да къкри на тих огън, докато се сгъсти.

Когато е готов, го дръпнете от котлона и на негово място поставете друг съд, в който ще готвите Бешамела. Капнете на дъното малко олио и поставете маслото да се разтопи. След това добавете брашното и го пържете, докато замирише приятно. Накрая поставете млякото, овкусете с подправките и бъркайте, докато се сгъсти.

Щом и Бешамелът е готов, е време за съединяване на лазанята. На дъното на йенска тавичка поставете малко Бешамел, кори за лазаня, малко Болонезе, по желание може да сложите кашкавал, както направих аз, и още малко Бешамел. Така редувайте, докато ви свършат продуктите.

Накрая завършете с Бешамел и сложете да се запече за около 30 мин в загрята на 190 градуса фурна. Щом това време изтече, извадете лазанята, поръсете обилно с настърган кашкавал и допечете за още 10 минути до приятен златист загар или докато кашкавалът леко се разтопи - както предпочитате.

Поднесете лазанята Болонезе още топла с чаша бяло вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: