Начин на приготвяне
Лазанята, както знаете, е трипластова, затова ще трябва да приготвим Бешамелов сос, Доматена салса и кайма.
За Бешамела са ви нужни масло, олио, брашно, прясно мляко инд. орехче, сол, бял пипер. Сложете в съд олиото с маслото да се запържи, добавете седем с.л. Брашно до изпържване, добавете млякото и енергично разбърквате до сгъстяване на соса. Добавете останалите подправки. Оставете Бешамела на една страна
За сос Салца нарежете на едро лук, морков до запържване, добавете 3 буркана домати, докато зеленчуците се сварят и омекнат, добавете босилково песто, черен пипер, сол на вкус. Пасира се до получаване на гладък сос.
Третата съставка е приготвянето на каймата - нужните продукти са кайма, лук, чесън, сол, черен и червен пипер, риган.
Нарежете 1 глава лук и го изпържете, след това добавете каймата, размита с малко вода, изпържете, като се стараете каймата да се нарони на късчета. Добавете сол, черен пипер, риган, оставете за секунда и добавете червения пипер. И свалете от котлона.
Сглобяване:
В намазнена тава сложете ред Бешамелов сос, след това ред кори за лазаня, салца, след това кайма, след каймата пак Бешамел, редувате до края на продуктите по този начин. Най-отгоре залей с Бешамеловия сос и вече лазанята е готова за печене.
За да разберете кога е готова, пробвайте по познатия на всички начин с клечка - ако по нея не оставя нищо, значи е готова. Спрете фурната наръсете я с настърган кашкавал и оставете да се разтопи.
Охладете и нарежете лазанята. Поднася се върху доматена салца.