Добруджанки от лимецово брашно със сирене и кашкавал

23/11/2018
Теодора Мещерова
отТеодора МещероваЧирак711095972
Приготвяне20 мин.
Готвене20 мин.
Общо40 мин.
Порции24
Сготви+1 точки
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо930
  • Преглеждания за месеца72
  • Преглеждания за седмицата30
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Киселото мляко се слага в подходящ съд, в който ще месите тестото. Към него се добавя содата и се разбърква, докато содата шупне. След това се добавят яйцата и с помощта на телена бъркалка се разбиват заедно с млякото и содата.

Кашкавалът се настъргва и се добавя към сместа. Сиренето се натрошава и също се добавя към останалите съставки. Следват олиото и брашното и всичко се обърква добре до получаване на лепкаво тесто.

С намазнени ръце се оформят топки от тестото, които трябва да са около 100 г и да са големи, колкото кюфте. Подреждат се в намазнена тавичка на разстояние от около 2 см, защото когато се изпекат, ще се надуят доста. Ще ви трябват две тавички, защото от тази доза излизат 24 бр.

Когато всички Добруджанки са подредени в тавичките, отгоре върху всяка се слага в средата по парченце от маслото и се мажат с разбитите жълтъци.

Пекат се в загрята на 200 градуса фурна за около 15-20 мин. Проверявайте готовността на сиренките с дървено шишче.

Готовите добруджанки консумирайте топли с чаша айрян. Подходящи са както за закуска, така и за следобедна закуска.

Да ви е сладко!подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Теодора Мещерова
Най-вкусни са, докато са още топли от фурната. Иначе пак са вкусни, но като изтинат стават малко по-твърди. Ако искаш да останат по-меки сложи повече масло като ги печеш или пък ги напръскай с вода и ги покрий с кърпа, аз така направих с тези, които правих с обикновено брашно. Тези специално съм ги правила на работното място и на следващия ден бяха леко по-твърди, но пак са много вкусни. Препоръчвам да ги хапвате обаче докато са топли- тогава са най-вкусни
1
0
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
01.12.2018 13:02
Днес моите тинейджъри ще приготвят тази рецепта с пълнозърнесто брашно. Въпросът ми е - след като изстинат остават ли пухкави и меки за консумация на следващия ден? Лесна и бърза рецепта, подходяща за безглутенов режим (но с домашно мляко). Благодаря и поздрави!
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв