Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Лимонов кекс с лимецово брашно

Лимонов кекс с лимецово брашно

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Лимонов кекс с лимецово брашно
Снимка: Мария Божилова
1 / 5
23/08/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Лимонов кекс с лимецово брашно е идеален за закуска, следобедно хапване, пикник или при пътуване."

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • кафява захар - 250 г
  • лимецово брашно - 250 г
  • прясно мляко - 125 мл. козе
  • бакпулвер - 1/2 с.л.
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • лимони - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.

Жълтиците се разбъркват на пяна.

Прибавя се кафявата захар.

Яйцата със захарта се разбиват на пяна до побеляване, като от кафявата захар сместа е леко кафеникава.

Брашното от лимец се изсипва с купа, в която ще се разбърква.

Прибавя се бакпулвера и се разбърква много добре.

Млякото се затопля на стайна температура.

Прибавя се содата и се разбърква много добре.

В средата на брашното се прави кладенче, в което се изсипват яйчената смес и прясното мляко.

Разбърква се много добре.

Белтъците се разбиват на пяна.

Лимонът за кекса се измива много добре и кората се настъргва на ситно ренде.

Към сместа от брашно се прибавят разбитите белтъци и настърганата лимонова кора.

Разбърква се много добре до получаване на хомогенна смес.

Сместа се изсипва в кексова форма, която е покрита с хартия за печене.

Пече се кексът 50 мин. в предварително загрята фурна на 160 градуса.

Лимонов кекс с лимецово брашно е идеален за закуска, следобедно хапване, пикник или при пътуване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Людмила
Людмила
В съчетание с лимон, идеално!
25.08.2022 14:31
1
1
Покажи всички подкоментари
Людмила
Людмила
С лимец всички тестени са много сполучливи, даже десертите.
25.08.2022 14:30
1
1
Покажи всички подкоментари