Начин на приготвяне
Кейкова форма с диаметър около 24 см леко се намаслява с масло и се покрива с малко брашно.
Яйцата се счупват в купа и се разбиват до пяна с миксер. Прибавя се захарта и се разбива отново до плътен крем. На струйка се добавя олиото, разбива се, добавя се рикотата и отново се разбива до гладка смес.
Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя на 3 порции. Накрая се прибавят шоколадовите капки. Разбърква се с шпатула.
Кейковото тесто се изсипва във формата с дупка по средата. Заглажда се и се поръсва с малко кристална захар.
Пече се на 170 градуса за около 45 минути или до суха клечка. След като се охлади леко кексът се поръсва с пудра захар.
Източник: Fatto in casa da Benedetta
Шоколадът за декорация не е задължителен, той е по избор. Имах останал шоколад и в тази рецепта го ползвах, като го разтопих на водна баня и с книжен шприц нанесох няколко декоративни линии по кейк-поничката, а се нарича кейк поничка, защото е мек точно като поничка.