Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Голяма поничка с рикота и шоколадови капки

Голяма поничка с рикота и шоколадови капки

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Голяма поничка с рикота и шоколадови капки
Снимка: marcheva14
1 / 5
24/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Законът гласи ако е поничка - да е голяма и с шоколад"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • захар - 200 г
  • лимонова кора - от 1/2 лимон (фино настъргана)
  • олио - 120 мл
  • рикота - 250 г
  • брашно - 320 г бяло
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • шоколадови капки - 100 г
  • шоколад - за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кейкова форма с диаметър около 24 см леко се намаслява с масло и се покрива с малко брашно.

Яйцата се счупват в купа и се разбиват до пяна с миксер. Прибавя се захарта и се разбива отново до плътен крем. На струйка се добавя олиото, разбива се, добавя се рикотата и отново се разбива до гладка смес.

Брашното се смесва с бакпулвера и се добавя на 3 порции. Накрая се прибавят шоколадовите капки. Разбърква се с шпатула.

Кейковото тесто се изсипва във формата с дупка по средата. Заглажда се и се поръсва с малко кристална захар.

Пече се на 170 градуса за около 45 минути или до суха клечка. След като се охлади леко кексът се поръсва с пудра захар.

Източник: Fatto in casa da Benedetta

Шоколадът за декорация не е задължителен, той е по избор. Имах останал шоколад и в тази рецепта го ползвах, като го разтопих на водна баня и с книжен шприц нанесох няколко декоративни линии по кейк-поничката, а се нарича кейк поничка, защото е мек точно като поничка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: