Начин на приготвяне
Зеленчуците се почистват и нарязват на кубчета.
В голям тиган, за предпочитане чугунен, се сипват 4 с.л. зехтин и се поставя на средно умерен котлон.
След като се сгорещи се добавят тиквичките на кубчета, патладжанът, наситнен лук. Разбъркват се и се оставят докато омекнат зеленчуците, за около 10 мин.
Подправят се със солта и черен пипер на вкус. Добавят се доматите и зеленчуковият бульон, разбърква се и се оставя да кипне.
Прибавя се пресован чесън и 2 пълни ч.л. табаско, ако не е достатъчно пикантно се прибавя още 1 ч.л. Този рататуй задължително трябва да е силно пиканто лют.
Разбърква се и отгоре се счукват яйцата, посоляват се със сол и черен пипер. Накрая се пускат няколко цели листа пресен бейби спанак, разбърква се.
Захлупва се с капак и се готви още за около 2/3 минути. Поръсва се с наситнен магданоз.
Сервира се с порция от по две изпържени яйца