Начин на приготвяне
Нарежете патладжана, тиквичките и доматите на шайби - с каквато дебелина предпочитате, но това трябва да бъде съобразено с времето за приготвяне.
Лесен трик, за да не горчи патладжанът, е след като се нареже, да се отцеди и после измие със студена вода. Той се запържва от двете страни на всяка шайба в малко мазнина за кратко време.
Накълцайте лука, чесъна, чушките, морковите и магданоза и ги смесете в доматения сос. Сместа загрейте на котлона за кратко и положете в тавичката, в която ще печете. Подправете със сол по ваш вкус.
Наредете зеленчуците, като ги редувате - патладжан, домат, тиквичка. Поръсете с олио, сол и магданоз, покрийте с алуминиево фолио за печене.
Оставете рататуя във фурната за 25-30 минути на 200 градуса. Махнете фолиото и запечете още 5 до 10 минути, като на всяка порция може да глазирате с 10-20 мл сметана.
Аз експериментирах с този рататуй и не бях обнадеждена за вкуса, но след първия си опит мога смело да ви уверя, че и вие трябва да опитате със сметана!
Очаквайте още снимки от мен и приятно готвене!
Опитай и другите ни изпитани рецепти за рататуй или нашите печени зеленчуци.