Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Тутманик с кисело мляко и сода за закуска

Тутманик с кисело мляко и сода за закуска

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Тутманик с кисело мляко и сода за закуска
Снимка: Мария Симова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Такава закуска никой не отказва, дори онези, които обичат да си поспиват до късно"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 0, 5 ч.ч.
  • брашно - за меко тесто
  • за поръсване
  • сирене - 250 г за поръсване
  • олио - 0. 5 ч.ч. за поръсване
  • яйца - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесете разбитото яйце с киселото мляко и разбъркайте. Добавете угасената в оцета сода, олиото и солта, разбъркайте отново.

Добавяйте пресято брашно на етапи, докато тестото спре да се лепи по ръцете – много меко тесто.

Разделете тестото на равни части и оформете на топчета, завийте топчетата за 10 минути за да починат от месенето.

След това в добре намазана с олио тавичка разтегляте първото топче с ръце на тънка кора, поръсвате с част от натрошеното сирене и поливате с 1 с.л. олио.

Така процедирате с всичките 5 топчета, като отгоре намазвате оформения тутманик с олио и разбитото яйце.

Печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна до готовност, около 30 минути.

Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни предложения за тутманик без месене, вкусен тутманик със сирене или усукан тутманик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
И аз го правя,но слагам 6 яйца.
27.03.2022 19:47
Цвети Хаджипеткова
Цвети Хаджипеткова
Е правих го и няма да повторя. На външен вид е супер, докато е топъл е хубав, но после става като подметка.
27.01.2019 05:00
1
3