Начин на приготвяне
Здравословна безглутенова гранола с топли аромати и хрупкав привкус на ядки и сушени плодове.
Обещавам ви, че ще се пристрастите към тази лесна рецепта, която ви спестява време за приготвяне на сутрешното мюсли.
Остава само да прибавим кисело мляко и плодовете и закуската ни е готова - бърза и вкусна, засищаща и здравословна.
Първо накисваме ядките от вечерта.
Изплакваме ги, отцеждаме и подсушаваме добре. Обелваме бадемите. Поставяме ядките в блендер и смиламе на едро.
Изсипваме ги в тавичка, постлана с хартия за печене. Загряваме ги леко на 80 градуса за 5 минути.
В подходяща купа смесваме семената и сушените плодове, като предварително сме обезкостили и нарязали фурмите на дребни кубчета.
Прибавяме смления шоколад. В друга купичка изсипваме течните съставки - ванилов и бадемов екстракт, мед, тахан и кокосово масло.
Смесваме сухите с течните съставки. Прибавяме и топлите ядки от фурната. Те са се загрели за кратко и са активирали ароматите си.
Тяхната остатъчна топлина отпуска маслото и шоколада. Поставяме всички компоненти във фурната на 140 градуса за 10-15 минути.
След като гранолата се охлади я прибираме в стъклен буркан.