Традиционен ябълков квас

03/06/2019
"Ябълковият квас е бил особено популярен в Русия и се е наричал сидър."
Приготвяне90 мин.
Общо90 мин.
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо264
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • ябълки - 8 - 12 кг кисели горски или антоновки
  • мед - 1.5–2 кг или захар
  • канела - 3 ч.л. смляна
  • вода - 6 - 8 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете ситно нарязаните ябълки в чиста платнена торба, която се завързва и се поставя в емайлиран казан (най-добре с фалшиво дъно).

Притиснете торбата с ябълките с дървен похлупак, върху който поставете тежест и залейте с водата с меда или захарта.

Покрийте казана с чист плат и го оставете на студено, за да ферментират ябълките.

След 4-5 седмици съдържанието прелейте внимателно в чист съд и отново се залейте с вода и мед или захар и оставете на същото място.

Повторете още два пъти през 4-5 седмици същата процедура.

След третата ферментация изхвърлете ябълките, квасът оставете да ферментира напълно за 6 – 9 месеца.

Налейте в плътно запушени бутилки ферментиралия прозрачен ябълков квас и ги оставете на студено за още 3-4 седмици.

И най-сетне квасът е готов.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар