Gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Традиционен ябълков квас

Традиционен ябълков квас

Традиционен ябълков квас2 / 2
03/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Общо
90 мин.
"Ябълковият квас е бил особено популярен в Русия и се е наричал сидър."

Необходими Продукти

  • ябълки - 8 - 12 кг кисели горски или антоновки
  • мед - 1.5 - 2 кг или захар
  • канела - 3 ч.л. смляна
  • вода - 6 - 8 л
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете ситно нарязаните ябълки в чиста платнена торба, която се завързва и се поставя в емайлиран казан (най-добре с фалшиво дъно).

Притиснете торбата с ябълките с дървен похлупак, върху който поставете тежест и залейте с водата с меда или захарта.

Покрийте казана с чист плат и го оставете на студено, за да ферментират ябълките.

След 4-5 седмици съдържанието прелейте внимателно в чист съд и отново се залейте с вода и мед или захар и оставете на същото място.

Повторете още два пъти през 4-5 седмици същата процедура.

След третата ферментация изхвърлете ябълките, квасът оставете да ферментира напълно за 6 – 9 месеца.

Налейте в плътно запушени бутилки ферментиралия прозрачен ябълков квас и ги оставете на студено за още 3-4 седмици.

И най-сетне квасът е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: