Начин на приготвяне
Разтворете маята в топлото прясно мляко и я оставете да шупне. Накиснете стафидите в рома. Пресейте брашното, направете кладенче в средата и сипете в него прясното мляко с маята. Разбийте яйцата със захарта, разтопете кравето масло и ги прибавете в купата заедно с ванилията и щипка сол.
Разбъркайте с лъжица до хомогенност. Получава се гъсто кексово тесто. Оставете го да втаса около 40 минути. Прибавете накиснатите в рома стафиди и разбъркайте отново. Във форми за мъфини с помощта на лъжица сложете 1 с.л. от тестото, по 1 парче локум и лимонови резенки и покрийте с още 1 с.л. от тестото.
Оставете да втасват отново около 15 минути. Намажете всеки мъфин с разбито яйце и поръсете с маково семе. Сложете мъфините да се изпекат при температура 180 градуса.