Начин на приготвяне
Подканям ви да загреем есенният ден с носещите се от кухнята вълшебни аромати на този простичък, но много лек и вкусен десерт.
Подбираме шест еднакви и здрави плодове. Разрязваме крушите на две части. С лъжичка отнемаме само семенната част. Не отстраняваме дръжките и не белим плодовете.
Поставяме ги в тавичка за печене, постлана с хартия, предварително намазана с малко масло.
Суровите ядки сме накиснали от вечерта. Измиваме ги добре и ги отцеждаме от водата. Обелваме обвивката на бадемите.
Нарязваме ореховите, лешниковите и бадемовите ядки на едро. Стафидите ги накисваме за 30 минути в брендито.
Обезкостяваме фурмите и ги нарязваме на малки парченца.
Смесваме сушените плодове и ядките в купа. Поръсваме ги с канела и 4 с.л. от меда.
Поставяме по лъжица от приготвената ароматна плънка във всяка круша.
Печем в предварително загрята на 160°C фурна за 20 минути.
През това време овкусяваме заквасената сметана. Ароматизираме я с ванилията и 1-2 с.л. от соса при запичането на плодовете.
Поднасяме десерта охладен, гарниран с лъжица сметана.
Поръсваме печените круши с малко канела и лъжица мед.
Това сладко ухание можете да замените и с други плодове - ябълки и дюли.