Печена тиква с празнична плънка

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
873
7k
3k
1k
1
24/11/2018
"По какво се познава, че е празник ли - по празничната плънка на печената тиква "
Приготвяне20 мин.
Готвене50 мин.
Общо70 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо2 308
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • сини сливи - 50 г сушени
  • червени боровинки - 50 г сушени
  • сушени кайсии - 30 г
  • стафиди - 50 г
  • фурми - 6 бр.
  • сладко от зрели смокини - 8 бр., от плодовете
  • ябълки - 1/2 бр. нарязана на парченца
  • круши - 1/2 бр. нарязана на парченца
  • дюли - 1/2 бр. нарязана на парченца
  • ядки - 200 г сурови бадеми, лешници и орехи
  • канела - 2 пръчици
  • карамфил - 10 бр.
  • канела - 2 к.л. за поръсване
  • мед - 4 с.л.
  • сладко от зрели смокини - 2 с.л. от сиропа
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме тиквата и внимателно я разрязваме на две части. Изчистваме вътрешността на тиквата от семки и я намазваме с мед.

Нарязваме на кубчета сушените и пресни плодове.

Суровите ядки сме накиснали предварително от вечерта. Обелваме бадемите и нарязваме всички на едри парченца.

Стафидите накисваме в малко хладка вода или коняк.

В купа смесваме всички съставки, разпределяме ги на две части и напълваме вътрешността на тиквените резени.

Отгоре поставяме плодовете от смокиновото сладко, разполовени на две части. Заливаме със сиропа и поставяме пръчиците канела.

Забождаме гвоздейчета карамфил около плънката.

Подреждаме двете парчета тиква в подходяща според големината им тава. Покриваме я с алуминиево фолио.

Печем в предварително загрята на 200°C фурна за около 50 минути (моята тиква беше малка).

Поднасяме печената тиква охладена и поръсена с малко канела и мед.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар