Начин на приготвяне
Първо, пресяваме брашната в подходяща купа и съм тях прибавяме триците, солта и гриса.
Маята смесваме със захарта и триците с хладка вода. След като се активира, я изсипваме в кладенчето.
Минаваме през преса сварените картофи и прибавяме пюрето към сместа заедно с мътеницата и зехтина.
Покриваме го с памучна кърпа и го оставяме да удвои обема си на топло за около 1.5 ч.
През това време блендираме маслините. Няколко от тях оставяме за аранжиране на хлебното руло.
Розмаринът режем на ситно и го смесваме с ригана и наситнените маслини.
От тестото оформяме дебела правоъгълна кора. Намазваме повърхността ѝ с малко зехтин и поставяме маслиновата плънка.
Завиваме хлебното руло, намазваме го със зехтин и подреждаме резенчета от маслините по коричката.
Оставяме го още веднъж да втаса за около 30 минути на топло.
Печем в предварително загрята фурна на 180°C градуса за 45 минути или до зачервяване.
На дъното на фурната поставяме купа с вода.
Покриваме картофения хляб с памучна кърпа.
Към плънката можете да прибавите сушени домати.
Бон апети!