Начин на приготвяне
Сушените челядинки се прехвърлят в купа и се заливат с вряла вода. Похлупват се и се оставят за около 20 минути, за да набъбнат.
Празият лук, кромидът, чесънът се обелват и нарязват на ситно. Задушават се в зехтина и маслото в тенджерата, в която ще готвим супата.
Бататът и морковът се измиват, обелват и нарязват на ситни кубчета. Прибавят се в тенджерата към лука.
След няколко минути се добавят и отцедените от водата челядинки, като водата, в която са се киснали, се запазва по-късно за супата.
Задушават се още няколко минути и се долива около литър и половина гореща вода и водата, в която са се киснали сушените челядинки.
След като супата заври, се подправя сол и черен пипер на вкус.
Вари се на слаб котлон около половин час, след което се дърпа от огъня, подправя се със ситно нарязаните червени люти чушлета, магданоз и босилек и се пасира.
Преди да я пасирате, може да отделите по няколко от гъбките цели, за да гарнирате с тях порциите.
Гъбената супа се гарнирана с листенца пресен босилек и лъжичка заквасена сметана.
Добър апетит!