Начин на приготвяне
Морковите се измиват, обелват и нарязват на кубчета.
Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Морковите и лукът се слагат в уок тиган, прибавя се олиото и се задушават на среден огън за 10 мин.
Гъбите се измиват много внимателно, за да се не начупят.
След като зеленчуците се задушат, се прибавят гъби челядинки.
Разбърква се много добре и се запържва за 10 мин.
Оризът за ястието се измива до бистра вода.
След като гъбите се запържат, се прибавя оризът.
Разбърква се и се запържва 5 мин., след което се сваля от котлона.
Пресният джоджен се измива и нарязва на ситно.
Солта, джодженът и мащерката се прибавят към сместа в тигана.
Разбърква се много добре и се изсипва с тава с незалепващо покритие.
Залива се с 3 ч.ч. топла вода и се разбърква.
Печем ориза на фурна се на долен реотан на 220 градуса, като след завиране се изключва и се оставя 30 мин. във фурната.
Горски челядинки с ориз и мащерка - много вкусен постен ориз. Става за самостоятелно ястие или като оризова гарнитура.