Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Супа от Тиквички»Френска зеленчукова супа с песто (Soupe au Pistou)

Френска зеленчукова супа с песто (Soupe au Pistou)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Френска зеленчукова супа с песто (Soupe au Pistou)
Снимка: marcheva14
1 / 2
25/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Ако си мислите, че французите ядат обикновени супи, не сте познали - ето пример за една френска зеленчукова супа, която ще ви скрие шапката"

Необходими Продукти

  • зехтин - 4 с.л.
  • картофи - 3 бр. средна големина
  • белени домати - 2 бр. свежи
  • зелен фасул - 500 г свеж бейби Канелини
  • червен боб - 1/2 консерва дребен
  • боб - 1/2 консерва дребен бял
  • паста - 200 г дребна
  • пармезан - 60 г настърган
  • вода - 2 литра
  • чесън - 4 скилиди
  • босилек - 1 връзка свеж
  • сол - на вкус
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дълбока тенджера с 2 литра вода, може и малко повече.

На зеленият боб - това е вид боб, който е много тъничък и се нарича Канелини, се счупват опашките. Нарязва се на дребно, около 1/2 см.

Доматите се разцепват от долната им страна на кръст и се поставят във вряща вода за 30 сек и след това се обелват. Нарязват се на дребни кубчета, заедно със сърцевината им.

Картофите се почистват и също се нарязват на дребни кубчета.

Зеленчуците се поставят в дълбока тенджера с 2 литра вода. Поставят се на умерен котлон за 20-30 мин. Подправя се със сол и черен пипер.

След като зеленчуците са напълно сварени, супата се сваля от котлона.

В хаванче се счукват листата на босилека, прибавя се сол и се добавят скилидите чесън. Счукват се до паста и се добавят 4 с.л. зехтин, разбърква се.

Към готовата зеленчукова супа се прибавя и двата вида боб от консервата. Оставя се на умерен котлон за още 10 мин. В края на готвенето се прибавя и дребната паста, оставя се на котлон за още кратко време, пастата много бързо увира. Сваля се от котлона и се прибавя цялото босилеково песто, разбърква се.

Супата се поднася с настърган пармезан - по избор е.

Източник: Recipe30

Това е зеленчукова супа от Южна Франция. Приготвя се най-вече през лятото, защото градините са пълни със свежи зеленчуци. Французите основно през лятото се хранят със сезонни продукти.

Това е обилна френска супа и може да се приема като пълноценно хранене. Отлична е за вегетарианци, като се изключи сиренето.

Супата може спокойно да се приготви и през зимата със замразени зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: