Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Ризото с гъби по италиански

Ризото с гъби по италиански

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Ризото с гъби по италиански3 / 4
25/11/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
35 мин.
Порции
4
"Изпитана рецепта за лесно ризото по италиански, с която всеки може да блесне като майстор готвач"

Необходими Продукти

  • ориз - 300 г арборио или друг подходящ за ризото
  • масло - бучка
  • зехтин - 1 с.л.
  • гъби - 500 г
  • лук - 1 глава или пресен зелен лук
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • гъбен бульон - 800 мл
  • масло - по 1 ч.л. на порция
  • пармезан - 80 г
  • черен пипер - прясно смлян
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се наситнява и се запържва в широк тиган с дебело дъно с една супена лъжица зехтин и една бучка масло (колкото кибритена кутийка).

Почистените и нарязани гъби се добавят в тигана и се задушават за няколко минути.

Добавя се оризът и се разбърква периодично, докато стане прозрачен.

Добавя се чашата бяло вино и след като се изпари, котлонът леко се намалява и се добавя постепенно черпак по черпак от топлия гъбен бульон. Целта е бульонът постепенно да се поеме от ориза.

След около 20 минути, когато цялата течност на бульона е поета от ориза, тиганът се дърпа от котлона и се добавя настъргания пармезан, сол, прясно смлян черен пипер на вкус и щипка лют червен пипер.

При сервиране на всяка порция ризото се добавя чаена лъжичка масло и по желание допълнително пармезан.

Бон Апети!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#240253
Потребител#240253
Значи баба ми е била италианка, щото и тя така го готвеше, но вместо ПАРМЕЗАН настъргваше балкански кашкавал....му-ха-ха
24.06.2021 14:27
3
2