Начин на приготвяне
Трите вида лук - праз, кромид и чесън, се почистват и нарязват на ситно. Слагат се в тенджерка с олиото и се запържват.
Добавя се към тях почистената от семената и нарязана на дребно чушка, нарязаната на кубчета целина, настърганият морков. Когато зеленчуците се задушат, се добавя червеният пипер и препеченото брашно. След това се добавят белените и нарязани на кубчета домати заедно с отделилия се сок.
Поръсват се със щипка захар, сол и черен пипер на вкус. Щом доматите заврат, се налива гореща вода литър - литър и половина, според желаната гъстота на супата. Оставя се супата да покъкри на печката 15-20 минути и преди поднасяне се поръсва със ситно скълцан пресен магданоз.
По желание 10 минути преди да стане готова доматената супа, може да се добави стиска (малка шепа) фиде.
Ако рецептата ти харесва, опитай и предложенията ни за доматена крем супа, вкусна доматена супа с фиде или тази студена супа гаспачо.