Начин на приготвяне
Натрошете или смелете бисвитите в блендер на фин прах- брашно. Черния шоколад настържете.
Разбийте яйцата със маслото на кремче и към тях чуквайте едно по едно яйцата, разбивайки непрекъснато.
Към сместа сипете лимоновия сок и след това брашното от смлени бисквити с бакпулвера. Накрая прибавете шоколадовите стърготини и разбъркайте до хомогенност.
Излейте и заравнете сместа в тавичка покрита с хартия за печене. Пластът трябва да е сравнително тънък- 0.5-6 мм.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути или до суха клечка. Оставете готовия бисквитен блат да се охлади.
През това време пригответе соса, като загреете млякото и маскарпонето на тих до умерен огън. Сложете белия шоколад на парченца и бъркайте докато се разтопи и се получи гладък сос. Оставете да изстине напълно.
Към изстиналия сос прибавете цеденото мляко и разбийте. По желание може да подсладите допълнително с малко пудра захар.
Начупвайте блата и слагайте пласт от него в десертни чашки. Отгоре изливайте от соса и така до запълване на чашата. Важно е сосът да е охладен, за да не прогизва бисквитеният блат, а само да се обгръща от соса.
Украсете кейка според въображението си и поднесете. Чудесна декорация и допълнение към този десерт биха били свежи горски плодове или ментови листа.
Да ви е сладко!