Начин на приготвяне
Първо се приготвя сосът болонезе. Загряват се маслото и зехтинът и в тях се запържва за кратко ситно нарязаният бекон.
След малко се добавят лукът, а след това настъргания морков, целината, чесънът и дафиновият лист. Продуктите се готвят 2 минути и се заливат с доматеното пюре.
След 30 секунди се добавя телешката кайма и се готви до изпаряване на излишната течност. Залива се с бяло вино, готви се до изпаряването му, след което дафиновият лист се изважда и се налива телешкият бульон.
Оставете сосът да къкри 1 час на тих огън, като при нужда добавяйте по малко вода.
Докато сосът къкри, може да приготвите соса болонезе, като запържите в маслото брашното до златисто, след това добавите млякото и при непрекъснато бъркане варите до сгъстяване.
Сварете листата лазаня в подсолена вода и ги оставете върху домакинска хартия, за да се отцедят.
Залейте дъното на тавичка с 2 с.л. бешамелов сос. Отгоре постелете лист лазаня и гарнирайте с 2 с.л. сос болонезе и 2 с.л. сос бешамел.
Поръсете с пармезан и повторете до изчерпване на продуктите, като завършите със слой сос и пармезан. Гответе ястието около 20 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна.