Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня на фурна

Лазаня на фурна

MarianeMariane
Джедай
5611k
Лазаня на фурна1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
70 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4-6
"Приготвянето на лазаня е свещенодействие, към което трябва да подходите с подобаващото отношение - така вкусният резултат е гарантиран"

Необходими Продукти

  • кори за лазаня - 500 г
  • пармезан - 80 г
  • масло - 15 г
  • за бешамеловия сос
  • прясно мляко - 750 мл
  • масло - 80 г
  • брашно - 70 г
  • за соса болонезе
  • масло - 30 г
  • зехтин - 3 с.л.
  • бекон - 50 г
  • лук - 1 малка глава
  • моркови - 1 бр. малък
  • целина - 1 стрък
  • чесън - 1 скилидка
  • дафинов лист - 1 бр.
  • доматено пюре - 1 1/2 с.л.
  • кайма - 300 г телешка
  • бяло вино - 3/4 ч.ч. бяло
  • бульон - 125 мл телешки
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се приготвя сосът болонезе. Загряват се маслото и зехтинът и в тях се запържва за кратко ситно нарязаният бекон.

След малко се добавят лукът, а след това настъргания морков, целината, чесънът и дафиновият лист. Продуктите се готвят 2 минути и се заливат с доматеното пюре.

След 30 секунди се добавя телешката кайма и се готви до изпаряване на излишната течност. Залива се с бяло вино, готви се до изпаряването му, след което дафиновият лист се изважда и се налива телешкият бульон.

Оставете сосът да къкри 1 час на тих огън, като при нужда добавяйте по малко вода.

Докато сосът къкри, може да приготвите соса болонезе, като запържите в маслото брашното до златисто, след това добавите млякото и при непрекъснато бъркане варите до сгъстяване.

Сварете листата лазаня в подсолена вода и ги оставете върху домакинска хартия, за да се отцедят.

Залейте дъното на тавичка с 2 с.л. бешамелов сос. Отгоре постелете лист лазаня и гарнирайте с 2 с.л. сос болонезе и 2 с.л. сос бешамел.

Поръсете с пармезан и повторете до изчерпване на продуктите, като завършите със слой сос и пармезан. Гответе ястието около 20 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: