Начин на приготвяне
Накиснете лимецовите зърна за 2 часа в около 500 мл вода.
Загрейте 1 л вода с ванилията, ако желаете да ароматизирате своята напитка.
Сипете в блендер отцедените лимецови зърна, залейте с горещата вода, щипка сол, зехтина и по желание подсладете със сироп от агаве.
Пуснете на средна скорост блендера за 1 минута, за да се смелят зърната, след това прецедете напитката през фина цедка и оставете да изстине.
Налейте в стъклена бутилка и съхранявайте в хладилник.
Консумирайте млякото от лимец топло или студено, като разклатите бутилката преди да налеете. Препоръчително е напитката да престои поне 2 часа, защото така се подобряват вкусовите и качества и е по-приятна за пиене.
Може да използвате и при направа на палачинки, сосове, сладкиши. Изключително полезна напитка с много ползи за здравето при честа употреба.
Укрепва имунна система, поддържа хормоналния баланс и има благоприятно действие върху циркулацията на кръвта, изграждането на нови клетки и тъкани и спомага за здрави кости.