Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с хладилно тесто

Питка с хладилно тесто

Питка с хладилно тесто
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 к.ч.
  • мая - 1 суха или 20 г свежа
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • вода - 100 мл за маята
  • брашно - 600 г
  • сода за хляб - 1 ч.л. равна
  • сирене - 150 г
  • олио - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в хладка вода с лъжица захар и 2 с.л. брашно. Оставя се да шупне и с останалите продукти се замесва средно меко тесто, като се отделя 1 жълтък за намазване. Покрива се с олио и в найлонова торба се връзва и оставя в хладилника за една нощ.

Сутринта хладилното тесто се изважда и оставя да се отпусне. Премесва се и разделих на две части, едната по-голяма, другата около 1/3 от тестото.

От голямата топка се отделя топче като ябълка за средата. Останалото тесто се точи на 3 кръгли кори с диаметъра на тавата 26 см. Върху първата кора намазвана с олио се поръсва натрошено сирене. Отгоре се нареждат 2 и 3 кора. Нареждат се една върху друга и се нарязват на 8 триъгълника.

Всеки се сгъва през средата на две и се нарежда в тава върху хартия за печене. С къдрав нож, потопен в брашно, се притиска всяко листо в средата. Малкото топче поставяме в центъра.

Оставя се на 100°C във фурната за 20 минути, докато бухне и намазваме с разбит жълтък. Поръсваме семена и печем питката на 180°C до готовност.

От декоративно тесто може да оформите малки топчета за украса. Изважда се намазваме с масло и покриваме с кърпа за мека коричка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Eli Kapitanova
Eli Kapitanova
Тази рецепта не е вярна не може с толкова течности да се замеси с толкова малко брашно.
30.12.2019 17:53