Начин на приготвяне
Маята се натрошава в хладка вода с лъжица захар и 2 с.л. брашно. Оставя се да шупне и с останалите продукти се замесва средно меко тесто, като се отделя 1 жълтък за намазване. Покрива се с олио и в найлонова торба се връзва и оставя в хладилника за една нощ.
Сутринта хладилното тесто се изважда и оставя да се отпусне. Премесва се и разделих на две части, едната по-голяма, другата около 1/3 от тестото.
От голямата топка се отделя топче като ябълка за средата. Останалото тесто се точи на 3 кръгли кори с диаметъра на тавата 26 см. Върху първата кора намазвана с олио се поръсва натрошено сирене. Отгоре се нареждат 2 и 3 кора. Нареждат се една върху друга и се нарязват на 8 триъгълника.
Всеки се сгъва през средата на две и се нарежда в тава върху хартия за печене. С къдрав нож, потопен в брашно, се притиска всяко листо в средата. Малкото топче поставяме в центъра.
Оставя се на 100°C във фурната за 20 минути, докато бухне и намазваме с разбит жълтък. Поръсваме семена и печем питката на 180°C до готовност.
От декоративно тесто може да оформите малки топчета за украса. Изважда се намазваме с масло и покриваме с кърпа за мека коричка.
Добър апетит!
Коментари