Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Тесто»Козуначено хладилно тесто

Козуначено хладилно тесто

Козуначено хладилно тесто
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
1
"Хубавите работи стават бавно, а най-доброто козуначно тесто трябва да престои поне една нощ в хладилника"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 - 6 бр. (домашни)
  • прясно мляко - 360 мл
  • захар - 300 г
  • прясна мая - 42 г
  • сол - щипка
  • масло - 100 г
  • мас - 60 г
  • олио - 40 мл
  • брашно - 1.1 кг
  • портокал - 1/2 бр.
  • ракия - 1 с.л
  • ванилия - 1 бр.
  • есенция за козунак - 1 ампула течна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята, като сипете 2 с.л, захар и разбъркате хубаво, докато получите консистенция на боза, сипете около 100 мл топло мляко и около 2 с.л брашно.

Оставете да изпълни купичката, след което е готова.

Разбийте яйцата със захарта, докато се разтопи, и прибавете прясното мляко, ванилията, кората от портокала и есенцията.

Разтопете маста и маслото, пресейте брашното и направете кладенче. Замесете меко тесто, като започнете да вмъквате по малко от мазнината.

Месите и добавяте от маслото с олиото и маста, докато тестото усвои всичката мазнина.

Оставете тестото да почине около 20 минути, след което намажете торбичка с олио и пъхнете тестото в нея, хубаво я завържете и приберете в хладилник.

На другия ден извадете тестото и след около час можете да го оформяте.

Козуначеното хладилно тесто е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: