Начин на приготвяне
В една моя книжка, отпреди 30 години, тази питка е наречена виетнамска. Няма подробности от къде идва наименованието й, но така или иначе си е окъпано тестото за питката, а тя е мека и вкусна.
Затоплете млякото толкова, колкото да достигне температурата на ръката.
Пресейте брашното заедно с една лъжичка сол и от него оформете кладенче. В керамична купичка натрошете прясната мая и посипете с 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно и прибавете 2 с.л. прясно мляко, разбъркайте и оставете да шупне.
С вилица разбийте яйцето, престояло 2 часа на стайна температура. Прибавете го към брашното, както и останалите продукти и замесете тесто, което да е меко, но да не лепне.
Набрашнете квадратно парче тензух и поставете тестото. Завържете кърпата с малко пространство около тестото, подобно на торбичка, обвързана с шнур. Завържете и пуснете торбичката с тестото в кофа с вода, която също трябва да е с температурата на ръката ви.
След 40 минути тестото ще втаса и то само ще се обърне и ще се вдигне. Щом изплува на повърхността на водата, го извадете, внимателно отвържете кърпата и премесете с малко брашно, колкото да не лепне.
Сложете тестото в намазнена с меко краве масло тавичка с ширина 26 см. Отгоре намажете с четка с вода и с пръсти прободете на няколко места.
Изпечете на 220 градуса за 25-30 минути, докато се зачерви. Питката от къпано тесто е много вкусна.