Начин на приготвяне
Цялото яйце и жълтъка разбиваме с пудра захар (1 ч.ч.). Киселото мляко смесваме с бакпулвер (1 ч.л.) и сода за хляб (1 ч.л.). Разбъркваме и сипваме при яйчената смес. Прибавяме и разтопена и охладена мас (1 ч.ч.), ванилия (1 пакетче) и брашно, колкото е необходимо, за гладко, нелепнещо тесто.
Завиваме тестото и оставяме за 15 минути на стайна температура, а после правим малки топчета, които леко издължаваме елипсовидно, притискаме с длани и слагаме парченце от ябълковия мармалад. Прегъваме, така че мармаладът да е вътре в бисквитката за плънка.
Притискаме крайчетата. Подреждаме готовите бисквитки в тава върху, намазана с мазнина хартия за печене.
Когато приготвим и оформим всички курабийки, намазваме отгоре всяка с разбит белтък и поръсваме със смесени смлени орехи и кристална захар. Печем на 170 градуса загрята фурна до златисто.