Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с мармалад и орехи

Козунак с мармалад и орехи

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Козунак с мармалад и орехи1 / 2
27/01/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Имате ли си най-най-любим козунак или все още не сте опитали този с мармалад и орехи"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг бяло
  • сол - 1/4 чаена лъжичка
  • мая - 40 г
  • яйца - 5 бр.
  • масло - 200 г краве
  • прясно мляко - 1/2 л.
  • захар - 200 г
  • ванилия - 1 - 2 пак.
  • за плънката
  • мармалад - по избор
  • орехи - 1/2 ч.ч. натрошени
  • захар
  • ванилия
  • яйца - 3бр. жълтък
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрошената мая се размива в 3/4 чаша хладко мляко. Прибавя се 1 чаена лъжичка захар и брашно, колкото да се получи рядка каша. Захлупва се и се оставя да втасва.

Яйцата се разбиват на пяна, прибавят се хладкото мляко, разтопеното масло, ванилията, захарта и отново се разбиват на сняг. В пресятото със солта брашно се прави кладенче и се изсипва бухналата мая.

Размесва се бавно с брашното, като се сипва по малко от

яйчната смес. Тестото се разбърква с дървена лъжица или се замесва с ръце. Меси се, докато започне да става на шупли.

Поръсва се с брашно, покрива се с кърпа и се оставя да втасва. Взема се по малко от тестото и се разточва на дебела кора с точилка върху набрашнена повърхност. Разточеното тесто се намазва с мармалад, поръсва се с орехови ядки, захар и ванилия и се завива на руло.

Слага се в намазана с масло или олио тава, намазва се с разбит жълтък и се пече в предварително загрята умерена фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: