Начин на приготвяне
Вадим яйцата на стайна температура. В купа слагаме брашното и ½ пакетче бакпулвер и го пресяваме със сито.
В купа слагаме яйцата и захарта и разбиваме с миксера много добре. Към него слагаме олиото и продължаваме да разбиваме.
В содата капваме оцета и като шупне, го добавяме в купата. На части прибавяме брашното и продължаваме да объркваме добре кашата. В малка купичка си отделяме от кашата 2-3 с.л. и към тях добавяме 1 ч.л. кафе и ½ ч.л. канела и разбъркваме, докато стане тъмна и еднородна смес.
В продълговат терин с дължина 24-25 см слагаме парче хартия за печене, така че да покрива дъното и стените му. В него изсипваме 1/3 от светлата каша.
После от тъмната с лъжица слагаме произволно, шарим. И така, докато свършат бялата и тъмната. Най-накрая с едно дървено шишче внимателно правим няколко резки до долу, за да разнесем тъмната смес.
Белим от кората и почистваме от семките 2 ябълки. Режем ябълките на половина, после по дължина на тънки филийки и ги нареждаме една зад друга плътно върху кашата.
Печем в загрята на 180 °C фурна до готовност. Като се изпече, вадим и отлепваме много внимателно хартията от кейка. Слагаме кейка в табличка и поръсваме със смесени пудра захар и канела с помощта на цедка.
Режем ябълковия кейк на парчета и хапваме с кафе.
Да ви е сладко!