Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса.
Кръгла форма, намаслена и покрита с хартия за печене.
Ябълките се обелват и почистват. Нарязват се на филийки около 3 мм дебелина.
В купа с миксер или ръчен такъв се разбива до побеляване яйцата с пудрата захар за около 7-10 мин. Сместа трябва да е тежка и от бъркалките да пада на панделка. Прибавя се разтопеното масло със стайна температура, през сито брашното с бакпулвера и канелата.
Разбърква се на слаба степен, добавя се ванилията. Сваля се от миксера. Разбърква се. Внимателно се добавят около 2 бр. ябълки, нарязани на филийки.
Разбърква се с шпатула много внимателно, за да не се счупят филийките ябълка. Сместа се изсипва във формата, заглажда се, а отгоре се нареждат останалите филийки ябълки. Поръсва се с филиран смачкан на ръка бадем и се поръсва с кафява захар обилно.
Кексът се пече на 180 градуса за около 1 час. Охлажда се напълно в тавичката. Нарязва се на тортени парчета.
Поднася се с бита сметана (топка сладолед) и при желание се поръсва с още малко канела.
Кейкът с ябълки и бадеми е готов.
Източник: Хапка